Sijainti: Etusivu / Aiheet / Kulttuuri / Michael Moore löysi koulutuksen kärjen Vantaalta
Tehdyt toimenpiteet

Michael Moore löysi koulutuksen kärjen Vantaalta

Hanna Antila

Amerikkalaisohjaajan uusimmassa dokumentissa otetaan oppia Hämeenkylän koulusta.

Miten he sen tekevät? Michael Moore etsii vastauksia koulutuksen ja tasa-arvon parantamiseen Euroopasta.

Muun muassa Fahrenheit 9/11 ja Bowling for Columbine -elokuvistaan tunnettu ohjaaja Michael Moore etsii uusimmassa dokumenttielokuvassaan Where to Invade Next hyviä käytäntöjä, jotka auttaisivat myös Yhdysvaltoja.

Maailman parhaan koulutuksen perässä Moore matkustaa Vantaalle, Hämeenkylän kouluun. Dokumentti saa Euroopan ensi-iltansa keskiviikkona 17. helmikuuta Berliinin elokuvajuhlilla.

Hämeenkylän koulun rehtori Pasi Majasaari pitää dokumenttiin päätymistä valtavana kunnianosoituksena sekä omalle koululleen että suomalaiselle peruskoululle.

– Moore oli keskustellut Harvardin yliopistossa työskentelevän professori Pasi Sahlbergin kanssa, joka oli suositellut suomalaiseen koulutukseen tutustumista. Meillä on Sahlbergin kanssa yhteinen tuttu ja sen vuoksi Moore otti yhteyttä minuun.

Moore vieraili Vantaalla toukokuussa ja haastatteli niin Majasaarta, opettajia kuin oppilaitakin. Häntä kiinnosti esimerkiksi se, että suomalaisessa koulussa luotetaan sekä opettajiin ja oppilaisiin eikä meillä ole valtakunnallisia tasokokeita. Hän ihmetteli myös koulutuksen maksuttomuutta.

Hämeenkylän koulu, joka on valittu myös Vuoden kouluksi, on muutenkin saanut paljon kiitosta ja mainetta. Koululla käy paljon kansainvälisiä vieraita, ja dokumentin myötä niitä on ehkä luvassa lisää. Huomio on saanut rehtorinkin arvostamaan suomalaista koulutusjärjestelmää entistä enemmän.

– Epäkohtiin on puututtava, mutta joskus jatkuva valitus ja ei-rakentava kritiikki suomalaisista kouluista harmittaa sekä sellainen mentaliteetti, ettei saisi näyttää tyytyväisyyttään, Berliinistä tavoitettu Majasaari sanoo.

https://www.youtube.com/watch?v=1KeAZho8TKo