Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Vapaaehtoiset mahdollistavat EM-kilpailut
Tehdyt toimenpiteet

Vapaaehtoiset mahdollistavat EM-kilpailut

Vapaaehtoistyö on yksi suomalaisen urheilumaailman perustoista. Yli puoli miljoonaa aikuista toimii vapaaehtoisena.

Veli-Pekka Timonen uskoo Suomen joukkueen etenevän finaaliin, jossa vastassa on joko Ruotsi tai Saksa. Kuva: Jenny Timonen

Kolmekymppinen yliopisto-opiskelija Veli-Pekka Timonen on yksi heistä. Elo-syyskuu kuluu naisten jalkapallon EM-turnauksessa 800 muun vapaaehtoisen kanssa.
Kilpailujen avauspäivä 23.8.

10.00 Herään virkeällä mielellä hyvin nukutun yön jälkeen. Juon aamukahvit radion jazz-aamiaisen kera. Vilkaisen vielä Hesarin urheilusivujen viimeisimmät kisauutiset.

11.45 Juoksen kevyen ja nopean lenkin, jonka jälkeen teen hieman kotitöitä. Kisafiilis alkaa jo kohota. Maaottelupäivinä jännitän aika kovasti, eikä tämäkään kerta ole poikkeus. Peli jännittää enemmän kuin vapaaehtoistyö, johon olen menossa toista kertaa. Ensimmäisen kerran olin työssä lopputurnauksen arvontatilaisuudessa.

13.00 Käyn suihkussa ja valitsen saamastani kattavasta vapaaehtoisten vaatekerrastosta päivän työhön ja illan otteluun sopivimmat. Sääennuste lupailee hieman sadekuuroja.

13.30 Tarkistan vielä vapaaehtoisten tapaamispaikan ja -ajan sähköpostista.

14.45 Lähden pyöräilemään kohti Olympiastadionia.

15.10 Vapaaehtoisten ruokailu on stadionin kahvilassa. Kulkulupani oikeuttaa pääsyyn myös kentälle, ja käyn tunnustelemassa kenttäremontissa levennetyn nurmen loistavaa kuntoa. Stadion on saanut turnaussponsorien ja Euroopan Jalkapalloliitto UEFA:n väri-ilmeen ja näyttää todella hienolta. Normaalia leveämpi kenttä tuo stadikalle enemmän jalkapallopyhätön tuntua. Odottelen työvuoron alkua kisapaikan läheisyydessä ja käyn vilkaisemassa miesten kakkosen peliä Töölön Pallokentällä eli Bolliksella.

16.00 Työvuoroni alkaa. Somistamme stadionin kahvilan VIP-tilaksi.

16.30 Piipahdan taukotilassamme netissä katsomassa Veikkausliigan tuloksia.

18.00 Vastaanotan ja opastan otteluun saapuvia VIP-vieraita sisäänkäynnillä.

19.15 Avausseremonia menee ohi, mutta itse peliä pääsen seuraamaan katsomoon muiden vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa. Suomi-kannustushuudot ja tanskalaisfanien hieno rumpuryhmä pitävät henkeä yllä hyvätasoisessa ottelussa. Suomi voittaa avausottelunsa, ja tunnelma on katsomossa mahtava, jopa liikuttunut. Yleisö jää taputtamaan seisaalleen kiitokseksi joukkueelle hienosta pelistä ja taistelusta.

22.30 Tapaan vielä joitain pelikavereitani Paavo Nurmen patsaalla, jossa käydään pakolliset ottelun ja työni jälkipuinnit. Päivä oli mukava ja onnistunut. Jatkossa osallistuminen turnaukseen on erittäin mieluista, koska sain Suomen joukkueen pelistä ja voitosta todella hyvän fiiliksen. Työvuoroja on kisojen aikana kolme, juuri sopiva määrä minulle. Lisäksi työ on osaltani melko kevyttä. Jatkossa voisin mielelläni osallistua vastaavanlaisen tapahtuman vapaaehtoistyöhön.

22.45 Lähden pyöräillen kotiin ja nukkumaan.

Naisten EM-lopputurnaus pelataan Suomessa 23.8.–10.9.2009. Pelipaikkoina ovat Helsinki, Lahti, Tampere ja Turku. Lisätietoja: fi.uefa.com

Lisää juttuja aiheesta: