Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Vapaaehtoinen ystävä on arjen apu ja ilo
Tehdyt toimenpiteet

Vapaaehtoinen ystävä on arjen apu ja ilo

Kaipaatko kaveria vaikkapa kauppareissulle tai lääkärinkäynnille. Vapaaehtoistoiminnan välitys- ja informaatiopiste Vati yhdistää apua tarvitsevat ja sitä tarjoavat ihmiset.

Ystävänpäivänjuhla keräsi Matteuksenkirkkoon noin 90 henkeä rentoutumaan. Kuva: KuvaKotimaa

Helsingissä asuu satoja ihmisiä, jotka kaipaavat ainakin silloin tällöin toista ihmistä kaveriksi kauppaan, parturiin, lääkärikäynneille tai vaikkapa kulttuuririentoihin.

Tähän tehtävään tarvitaan vapaaehtoisia. Heistä onkin jatkuva pula, sillä vaikka kotona kävisi ammattiauttajia, seurustelupuoli ja muu asiointiapu jäävät usein vähemmälle.

Kaupungissa on useita tahoja, jotka yrittävät etsiä tarvitseville oman ystävän. Yksi niistä on Helsingin kaupungin vapaaehtoistoiminnan välitys- ja informaatiopiste Vati, joka toimii Itäkeskuksessa Tallinnanaukiolla.

Vati yhdistää apua tarvitsevat ja tarjoavat ihmiset asuinpaikan sekä kummankin osapuolen toiveiden ja tarpeiden perusteella. Joku voi kaivata toistuvaa juttuseuraa, toinen yhden kerran saattoapua asiointiinsa.

Vatissa vapaaehtoisten välityspalvelua hoitaa täysipäiväisesti yksi työntekijä ja lisänä viisi vapaaehtoista. Viime vuonna käyntejä välitettiin 1 750, useita päivässä.

Ei korvaa ammattilaista

Vapaaehtoisten ei ole missään tapauksessa tarkoitus tehdä ammatti-ihmisten töitä eli antaa esimerkiksi kodinhoito- tai kunnostusapua tai kantaa vastuuta lasten- tai terveydenhoidosta. Kaupassakin käydään asiakkaan kanssa yhdessä.

– Pikemminkin ammattilainen vapautetaan huonosta omasta tunnosta, kun hän ei ehdi jäädä rupattelemaan”, sanoo Eeva Linna, joka on yksi Helsingin kaupungin kolmesta vapaaehtoistyön koordinaattorista.

Apu voi olla hyvin tärkeää, sillä monen voi olla ahdistavaa lähteä lenkkipolulle, vaateostoksille, elokuviin tai retkille yksin.

– Joskus myös sairaalakäynnit voivat viedä niin monta tuntia, että on hyvä, jos joku on mukana odottelemassa ja tuomassa vaikka vettä. Syöpähoidoissa voi olla rankkaakin käydä yksin, Linna kertoo.

Kokemus on osoittanut, että juuri sairaalakäynteihin voi olla vaikeaa löytää vapaaehtoisia. Myllypuron sairaalassa vapaaehtoistyö toimii kuitenkin todella mallikkaasti, Linna kertoo.

Vati välittää vapaaehtoisia pääasiassa vanhuksille mutta myös esimerkiksi vammaisille, nuorille, mielenterveyskuntoutujille, yksinhuoltajille, maahanmuuttajille ja omaishoitajille.

Vapaaehtoiseksi ilmoittautumisesta ja työhön valmentavista kursseista voi kysyä seuraavista numeroista:

* Helsingin kaupungin vapaaehtoistoiminnan välitys- ja informaatiopiste Vati, Tallinnanaukio 6A, p. 310 60 241, vapaaehtoistyön koordinaattorit Eeva Linna p. 050 595 5322, Emmi Pihlajaniemi 050 347 6223, Annamari Aalto 050 547 4287

* Kantti ry, Birgitta Bakker p. 050 371 0555

* Valoa Vanhuuteen p. 040 722 3258.

Vati pitää myös muun muassa seniorikahviloita, on mukana omaishoitajatyössä ja järjestää lastenhoitoa Matteuksenkirkon Perhetupaan. Tärkeä yhteistyötaho on seurakunta.

Vapaaehtoisille on vastavuoroisesti tarjolla tukea eli virkistäytymistä ja työnohjausta tarpeiden mukaan.

Ystäviä tarjolla ympäri kaupunkia

Vapaaehtoista ystäväpalvelutoimintaa on kaupungin vetämänä esimerkiksi Kampin palvelukeskuksessa ja Malmilla. Mukana ovat usein myös SPR ja seurakunnat. Kanta-Helsingissä vapaaehtoisia välittää lisäksi esimerkiksi Kantti ry, joka pitää Töölössä palvelutaloa ja toivoo vanhuksille tukihenkilöitä, avustajia tapahtumiinsa ja retkille sekä vetäjiä virikeryhmiin.

Niinikään RAY:n tuella toimiva Valoa vanhuuteen -hanke etsii erityisesti seniori-ikäisiä rinnallakulkijoiksi kodeissa, hoivakodeissa ja laitoksissa asuville vanhuksille.

Vapaaehtoiseksi haluavien toiveita kartoitetaan haastattelulla, ja tarjolla on myös kursseja. Kaveria kaipaavan taas on syytä pyytää apua hyvissä ajoin, sillä vapaaehtoiset ovat usein muutenkin aktiivisia ihmisiä.

Lisää juttuja aiheesta: