Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Hiukset uusiksi kotioloissa
Tehdyt toimenpiteet

Hiukset uusiksi kotioloissa

Liikkuvan parturi-kampaajan Riitta Mäkisen käynti voi olla kotona sairastavalle tai vaikeasti liikkuva lle iso tapaus.

Riitta Mäkisen työvarustus herättää hänen kaupungilla liikkuessaan ihmetystä. Kuva: Matti Karppinen/KuvaKotimaa

Vuosaarelainen Riitta Mäkinen esittelee nauraen, millaisella varustuksella hän lähtee työkeikalle. Hän pukee sadevaatteet päälle, ottaa toiseen käteen ison tarvikelaukun ja toiseen käteen pesualtaan. Monesti mukana kulkee myös värikäs sateenvarjo.

– Liikun yleensä metrolla tai polkupyörällä, ja varusteeni herättävät aina melkoista hilpeyttä. Varsinkin pesualtaasta on tullut monenlaista kysymystä ja kommenttia.

Mäkinen on toiminut liikkuva  na parturi-kampaajana vuoden ajan. Hän oli aiemmin pitkään töissä mainostoimistossa, mutta oltuaan välillä kotona hoitamassa lapsiaan ei enää halunnut palata entisiin työkuvioihin. Mäkinen kaipasi jotakin täysin erilaista, ja niin hän hakeutui opiskelemaan kampaamoalan kouluun.

– Kun koulussa kävi asiakkaina usein vanhuksia, keksin, että voisin tarjota alan palvelua ihmisten koteihin. Tajusin, että on paljon iäkkäitä ja nuorempiakin ihmisiä, jotka eivät pääse liikkumaan kodistaan juuri minnekään.

Yrittäjä on laittanut hiuspalveluistaan ilmoituksia eri paikkoihin, ja parhaiten töitä on tullut kaupungin kotisairaanhoidon kautta. Asiakkaiden hankkiminen on kuitenkin ollut työlästä, koska tämäntyyppistä palvelua tarvitsevat eivät paljonkaan tapaa muita ihmisiä, jolloin esimerkiksi puskaradio ei toimi.

Monenlaisia tarinoita

Riitta Mäkisellä on valmiudet tehdä asiakkaiden hiuksille kaikkea mahdollista värjäyksistä ja permanenteista lähtien, mutta suurin osa työstä on ollut hiusten leikkaamista. Työn tekeminen onnistuu kaikenlaisissa asunnoissa, kunhan asiakkaan alle vain löytyy jonkinlainen tuoli.

Mäkisen mielestä on tärkeää varata kotikäyntiin tarpeeksi aikaa, onhan se monelle asiakkaalle iso tapaus. Joku on saattanut olla kymmenenkin kuukautta ilman hiustenleikkuuta, koska ei pysty lähtemään omin avuin asioille. Mäkistä onkin järkyttänyt, miten monet vanhukset asuvat hissittömissä taloissa, joissa he ovat rollaattorilla ja pyörätuolilla liikkuvina joutuneet tavallaan kotiensa vangeiksi.

– Asiakkaat alkavat yleensä jutella innokkaasti, kun leikkaan heidän hiuksiaan. Usein käydään läpi koko asiakkaan elämä, katsellaan lasten ja lastenlasten kuvat ja juodaan päälle vielä kahvit.

– Kun lähden pois, tunnen tehneeni paljon enemmän kuin varsinaisen työni. En edes tekisi tätä, jos ajattelisin pelkästään ansaitsemista, kohtuullisia hintoja pyytävä Mäkinen kertoo.

Kaikki Mäkisen asiakkaat eivät ole sairaita ja vanhuksia. Edellisiltana hän oli työkeikalla turkkilaisessa perheessä, jossa hän leikkasi seitsemän lapsen hiukset.

Riitta Mäkisen voi tilata kotikäynnille numerosta 050 564 1770.


Lisää juttuja aiheesta: