Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Erotetaan pois
Tehdyt toimenpiteet

Erotetaan pois

Kulttuuri on erotettava valtiosta. Urheilu on erotettava valtiosta. Kansalaisjärjestöt on erotettava valtiosta.

Ammattijärjestöihin kuulumattomia loukkaa syvästi, että valtio perii näiden jäsenmaksut verojen lailla. Kaiken lisäksi jäsenmaksut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia toisin kuin kaikkien muiden järjestöjen jäsenmaksut.

Kyllä kulttuuripalveluita käyttämättömät niin mielensä pahoittavat siitä, että esimerkiksi oopperaa rahoitetaan valtion varoista. ”Onko oikein, että jokaisen lipun hintaa alennetaan minun verovaroillani”, kysyy nimimerkki balettia kammoava juntti.

Huippu-urheilusta piittaamatonta sapettaa, että yhteisiä varoja käytetään moisen sirkuksen pyörittämiseen. Tasavallan presidentti jos kuka edustaa valtiovaltaa, mutta käy silti avaamassa suuria urheilutapahtumia, ja Yle maksaa uusiin veroihinsa nojaten maltaita niiden välittämisestä, vaikka ne kiinnostavat vain osaa kansasta.

On kohtuutonta, että jotkut aatteelliset järjestöt, otetaanpa esimerkiksi muutaman tuhannen jäsenen vapaa-ajattelijat, saavat valtionapua jäsentä kohden osapuilleen saman verran kuin kirkko osuutta yhteisöveron tuotosta. Kirkko sentään huolehtii noiden rahojen turvin kaikkien hautaamisesta, jopa rakentaa ja ylläpitää tunnustuksettomia hautausmaita, joita juuri kukaan ei kaipaa. Vapaa-ajattelijat sen sijaan keskittyvät räksyttämään kaikesta, mikä haiskahtaa uskonnolta. Ehkä valtionavuilla ostetaan myös pornolehtiä, joita sitten voidaan vaihtaa Raamattuihin.

Valtiota ei ole ilman kansalaisia. Kansalaisten muodostamat erilaiset yhteenliittymät ovat elimellinen osa yhteiskuntaa. Valtiolla on oltava jonkinlainen suhde sellaisiin laajoja kansalaispiirejä koskettaviin tahoihin, joissa kansa elämäänsä elää. On puhtaasti poliittinen ratkaisu, millä tavoin valtion suhteet mihinkin kansalaisten yhteenliittymään järjestetään ja miten niitä yhteisillä varoilla tuetaan.

”Kirkko on erotettava valtiosta” on typerä yksinkertaistettu iskulause, jota viljelevät erityisesti märkäkorvaiset nuorisopoliitikot. He eivät edes oikein tiedä, mitä ovat käytännössä vaatimassa, heiltä kun puuttuu vielä sekä todellinen historian että elämän syvyyden ja monisäikeisyyden taju. Vihreät sentään onnistuivat vähän aikuistumaan poistamalla ohjelmastaan tämmöisen sisällyksettömän hokeman.

Seppo Simola, päätoimittaja

seppo.simola@evl.fi
Lisää juttuja aiheesta: