Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Hyvää laulamalla
Tehdyt toimenpiteet

Hyvää laulamalla

Kauneimpien joululaulujen kolehtikeräyksellä parannetaan kehitysmaiden naisten ja siten koko perheen elinoloja.

Parempaa elämää. Etiopialaisen Kibbutun (vas.) perheen toimeentuloa on parantanut paikallisen hiippakunnan naistyön lahjoittama lammas, jonka jälkeläisistä iloitsevat lapset Derartu ja Gammachuu. Kuva: Regina Hantikainen / Suomen Lähetysseura

On taas se aika vuodesta, jolloin kirkkoon pääsee laulamaan niitä kaikkein rakkaimpia ja perinteisimpiä joululauluja. Suomen Lähetysseuran Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet vetävät väkeä. Tänä vuonna on lähetetty yli 800 000 lauluvihkoa Suomen seurakuntiin ja 20 eri maan yhteisöille.

– Joulu on perinteinen juhla, minkä vuoksi ihmiset haluavat laulaa vanhoja tuttuja lauluja. Kirkkoon on helppo tulla laulamaan, jos ei esimerkiksi suvulla ole yhteislauluperinnettä, sanoo Lähetysseuran tiedottaja Kirsi Elo.

Lauluvihkossa on nyt ensimmäistä kertaa mukana Norjassa suosittu Loistaa, johon on tehnyt suomalaiset sanat Anna-Mari Kaskinen. Muutoksia tehdään kuitenkin varovasti, sillä ihmiset ovat tarkkoja siitä, että vihkosta löytyvät tietyt laulut. Kolmen kärjessä ovat Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna ja Sydämeeni joulun teen.

– Pyrimme joka vuosi saamaan pientä vaihtelua valikoimaan, mutta kun nämä kappaleet jätettiin pois vuoden 2001 vihkosta, nousi siitä iso meteli, Elo kertoo.

 

Uutta ovat nettisivut kauneimmatjoululaulut.fi, joilta löytyy muun muassa joululaulutapahtuman oma nettiradiokanava. Sieltä voi kuunnella 27.12. saakka Kauneimpia joululauluja lähes 40 vuoden ajalta. Suomen Lähetysseura toteuttaa kanavan yhteistyössä pääkaupunkiseudun seurakuntien mediatoimituksen Toivontuottajien Jouluradion kanssa.

– Vietämme ensi vuonna juhlavuotta, ja silloin on luvassa ainakin tavallista laajempi lauluvihkonen. Muitakin suunnitelmia on, Kirsi Elo sanoo.

Nettisivuilla voi käydä äänestämässä omaa suosikkilauluaan. Äänestystä kokeiltiin jo viime vuonna omilla Facebook-sivuilla, ja aiemmin mainitut kolme kappaletta voittivat sen ylivoimaisesti.

Sivuilla on myös kartta, jonne seurakunnat voivat laittaa tiedot Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksistaan. Kartasta viimeistään selviää, miten laajalti niitä järjestetään.

 

Joululaulutilaisuudet ovat ilmaisia, mutta niissä kerätään aina kolehti johonkin hyväntekeväisyyskohteeseen. Kolehtien tuotto menee joko seurakunnan omalle nimikkotyölle Suomen Lähetysseuran kautta tai Lähetysseuran joulukeräykseen. Viime vuonna ne tuottivat yli 580 000 euroa.

 Tällä kertaa joulukeräyksellä pyritään parantamaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevien perheiden elinolosuhteita 11 kehitysmaassa. Yhtenä keräyskohteena on naistyö Etiopiassa. Köyhyys ja kuivuudesta johtuva ruokapula panevat perheet koville. Äidit ovat perheissä avainasemassa, joten kohentamalla naisten elinoloja edistetään koko perheen hyvinvointia.

– Naistyötä on harjoitettu Etiopiassa 1980-luvulta lähtien, ja tuloksia on jo nähtävissä, Kirsi Elo toteaa.

 Länsi-Etiopiassa sijaitsevassa Illubabor Bethelin synodissa, suomalaisittain Metun hiippakunnassa, on edistetty muun muassa naisten lukutaitoa sekä annettu tietoa ravitsemuksesta, hygieniasta, terveydenhoidosta ja omista oikeuksista. Erilaiset käsityöhankkeet, pienlainat ja pienyritysten perustaminen ovat tuoneet parannuksia naisten ja koko perheen toimeentuloon. Toiminta koskettaa vuosittain noin 60 000 naista.

Elon mukaan pienelläkin raha-avustuksella voi vaikuttaa naisten elämän kohentamiseen.

– Jo muutama kotieläin saa aikaan sen, että perhe saa parempaa ruokaa ja lapset voi lähettää kouluun.

Marjo Kytöharju

Kirkoissa kerättävien kolehtien lisäksi joulukeräykseen voi lahjoittaa pankissa tilille 800014–161130 (viestiksi JOU11, IBAN: FI3880001400161130, BIC: DABAFIHH), lähettämällä tekstiviestin JOULU5 (5 euroa) tai JOULU10 (10 euroa) numeroon 16160, soittamalla numeroon 0600 01515 (15,07 euroa + pvm) tai netissä www.mission.fi/joulukerays.

 

Kauneimmat joululaulut 8.12. saakka:

  • La 3.12. klo 15 Lassilan seurakuntakoti
  • Su 4.12. klo 18 Hakavuoren kirkko ja Myllypuron kirkko
  • Ke 7.12. klo 13 Albatrossin seurakuntasali, klo 14 Temppeliaukion kirkko, klo 18 Pikku Huopalahden seurakuntakeskus
  • To 8.12. klo 12.30 Vuosaaren kirkko, klo 18 Kannelmäen kirjasto ja Länsi-Pasilan kappeli

Lisää juttuja aiheesta: