Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Israel-boikotti on paikallaan
Tehdyt toimenpiteet

Israel-boikotti on paikallaan

Helen Palm kritisoi (K&k 21.3.) Finnwatchin israelilaistuotteiden boikottia, jota Kirkon Ulkomaanapukin tukee. Hän lainailee lauseita Raamatusta ja syyttää Finnwatchia puolueellisesta antisemitismin lietsonnasta.

Palm syyllistyy samalla itse eräänlaiseen yllytykseen kansanryhmää vastaan korottamalla ”Iisakin jälkeläiset” eli juutalaiset ”Ismaelin jälkeläisten” eli palestiinalaisten yläpuolelle. Hän väittää ensin mainittujen saaneen Jumalalta luvan Länsirannan siirtomaiden perustamiseen ja antaa ymmärtää, ettei viimeksi mainittujen oikeuksilla ole väliä.

Israelin valtion toimissa on paljon sellaista, mitä on vaikea hyväksyä, kuten esimerkiksi ihmisoikeusloukkaukset, palestiinalaiskansan riisto ja piittaamattomuus kansainvälisesti sovituista säännöistä. Ostoboikotti on mitä tervetullein ele tuomaan ainakin jonkinlaista huomiota tämän korskean valtion väärinkäytöksille, vaikka aika marginaalinen vaikutushan sillä ehkä on.

Itse olen lopettanut Israelista tuotujen tuotteiden ostamisen vuosia sitten ja on aika epätodennäköistä, että käytäntöä tarvitsisi vähään aikaan muuttaa. Siinä ei ole mitään antisemitististä, oikeudentaju vain vaatii sitä. Nostan hattua niin Finnwatchille kuin Kirkon Ulkomaanavullekin tässä asiassa.

Minun on vaikea ymmärtää sitä moraalittomuutta, jota osa niin sanotusta kristikansasta osoittaa suhteessaan Israeliin tukien sitä, vaikka se tekisi mitä. Eikö Jeesus opettanut auttamaan heikompaa, sorrettua osapuolta? Esimerkiksi Helen Palm kehottaa siunaamaan Israelia, jotta saisi itsekin Jumalalta siunauksen.

Kuinkahan lienee – eikö kannattaisi jättää ihmisten ammoin kirjoittamat tekstit omaan arvoonsa ja pyrkiä katsomaan asioita rationaalisemmin nykypäivän mittapuiden mukaan? Minulle ei aukene, mitä tekee sellaisen Jumalan siunauksella, joka hyväksyy rikollisen toiminnan. Ja koska emme jumalten aivoituksista varsinaisesti juuri mitään tiedä, olisi varmaan niistä meuhkaaminen syytä jättää vähemmälle.

Esa Gullsten

Lisää juttuja aiheesta: