Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Kaupunkitilan muovaaja
Tehdyt toimenpiteet

Kaupunkitilan muovaaja

Kaupungin kasvo: Päivi Raivio

Viime syksystä lähtien Itä-Pasilasta on kuulunut kummia. Alueen ahkerat toimijat ovat rikastaneet helsinkiläistä kokemusmaailmaa sellaisilla tempauksilla kuin tuulipukudisko, parkour-kuntorata ja pesugraffitipartiot.

Näiden tapahtumien takana on kekseliäs porukka, joka käynnisti alueen ehostamiseksi Itä-Pasila iskuun! -hankkeen. Yksi ideanikkareista on pasilalainen kaupunkiaktiivi Päivi Raivio.

– Monet ovat heränneet siihen, että me voimme vastineiden kirjoittamisen sijaan vaikuttaa myös tekemällä. Hankkeen perustaja Sonja Salomäki asui ennen naapurissani ja usein tuli pihalla juteltua alueen epäkohdista. Tältä pohjalta keräsimme porukan, joka halusi parantaa alueen viihtyisyyttä, kertoo Pasilassa vuodesta 2008 asunut Raivio.

 

Kävijä havaitsee pian, että Itä-Pasilan imago ei oikeastaan vastaa arkitodellisuutta. Muotoilija Raiviokin myöntää, että piti aluetta ensin hieman nuhjuisena. Mutta fyysisesti kahteen tasoon jakautuvaan kaupunginosaan pätee oivasti asukkaiden toteamus: Itä-Pasila näyttää kauneutensa vasta toisella katsomalla.

– Pasilalaiset elävät juuri yläkannella, jossa lapset voivat liikkua vapaasti ja turvallisesti. Siellä on hyvin hiljaista, sillä autojen äänet eivät sinne kantaudu. Viheralueitakin on yllättävän paljon, ja monet asukkaat haluavat pitää niistä huolta.

Pasilan asukkaita ovat viime aikoina viihdyttäneet kekseliäät pesugraffitit, joita jotkut ovat erehtyneet luulemaan maalauksiksi.

– Kaikki ovat varmasti joskus piirtäneet likaisen auton ikkunaan. Tässä idea on sama, eli pesugraffiti on likaiselle pinnalle puhdistettu maalaus tai kirjoitus. Yleensä apuna käytetään valmista sapluunaa.

 

Pesugraffiti on paitsi koriste myös kannanotto, sillä osa alueen seinistä on valumien ja lian peitossa. Jo pienellä panostuksella saisi miljöötä ehostettua.

– Uteliaina odotamme, huomaavatko esimerkiksi kiinteistöyhtiöt, kuinka sottaisia seinät ovat, Raivio nauraa.

Alkuvuoden aikana Itä-Pasilan puut ovat saaneet kantaakseen myös asukkaiden nikkaroimia linnunpönttöjä. Parkour-harrastajien jalanjälkiä seuraten asukkaat ovat kartoittaneet parkour-kuntoradan, jota Raivion mukaan myös varttuneemmat pasilalaiset ovat innostuneet kokeilemaan.

– Olen kuullut, että Itä-Pasilaan on muuttanut parkouraajia juuri harrastusmahdollisuuksien läheisyyden vuoksi. Itseäni kiehtoo, kuinka vapaasti he käyttävät rakennetun tilan elementtejä hyväkseen.

Raivion työhuone sijaitsee veturitalleilla Keski-Pasilassa. Viime aikoina hänen almanakkansa on täyttynyt Kääntöpöydän hankkeista: veturitallien pihalle on rakennettu kahvila ja kaupunkipuutarha.

Myös tämä projekti on ollut energiselle ja sosiaaliselle Raiviolle mieluisa tapa tutustua ihmisiin ja muokata ympäristöään.

– Toiminnan avulla olen pystynyt vaikuttamaan asuinpaikkani henkeen. Tärkeimpiä ovat nämä yhteisöt, joita ilman en lähtisi portaikkoihin hyppimään, Raivio hymähtää.

 

P.S. Asun Itä-Pasilassa tyttäreni kanssa. Minulle hyvät ratikkayhteydet merkitsevät paljon, ja tyttöni taas ei vaihtaisi lempikiipeilypuutaan.

 

Nautin hyvästä musiikista, kevään villivihanneskokkailuista, kahvittelusta parvekkeella ja ylipäätään Helsingin mainiosta tohinasta.

 

Ihmettelen pessimistejä. Silti toisinaan joudun ravistelemaan lannistusta itsestänikin irti.

Antti Möller

Lisää juttuja aiheesta: , ,