Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Kesäkeidas Uunisaari
Tehdyt toimenpiteet

Kesäkeidas Uunisaari

Uunisaaressa on hyvälaatuinen uimavesi ja pikkuisen historiaa.

Suomen kesä. Uunisaaressa on tänä vuonna ollut rauhallista.

Teksti Miikka Kivinen
Kuva Esko Jämsä

Merisataman edustalla, Kaivopuiston eteläpuolella sijaitsevasta Uunisaaresta ei voi erehtyä. Saaren nimi on kirjoitettu miehenkorkuisilla kirjaimilla Ravintola Uunisaaren seinään. Teksti näkyy hyvin mantereelle saakka, sillä rannasta on matkaa saareen vain muutamia kymmeniä metrejä.

Kompassin laiturissa on kyltti, jossa kehotetaan kutsumaan yhteysvene viittaa nostamalla. Vene saapuukin saman tien, ja muutama matkailija astuu kyytiin. Meno–paluu-lippu maksaa aikuisilta 3,5 ja lapsilta 1,5 euroa.

Noin kolmen hehtaarin kokoinen Uunisaari on ollut retkikohteena 1800-luvun lopulta alkaen. Samoihin aikoihin siellä toimi kuuluisa merikylpylä. Uimarantaa on käytetty ainakin sadan vuoden ajan. Vuoden 1952 olympialaisissa saaren uimalassa järjestettiin uintilajien karsintoja. Uimala tuhoutui tulipalossa.

Uunisaaressa on ollut myös teollisuutta. Vuonna 1877 sinne perustettiin Suomen ensimmäinen maalitehdas. Punatiilisessä tehdasrakennuksessa valmistettiin väriaineita, jotka vietiin kiskoja pitkin rantaan. Vielä 1950-luvulla saarella asui neljästä viiteen perhettä tehtaan työsuhdeasunnoissa. Jossain vaiheessa saarella valmistettiin myös ruumisarkkuja.

Teollisuudesta on jäljellä vain pari museoviraston valvonnassa entisöityä tehdasrakennusta. Nykyisin niissä toimii ravintola, kahvila sekä tilaussaunoja.

Saaren hiekkarannalla työskentelee kaupungin uimavalvoja. Myös kallioilta voi uida. Rannalla on laituri ja keinuja lapsille. Ravintolan vierestä löytyvät uimakopit ja suihkut ovat melko uusia ja siistejä. Vedenlaatu on ollut koko kesän ajan hyvä.

Hieman pilvisenä torstai-iltapäivänä rannalla on vain muutamia ihmisiä. Uimavalvojan kopin seinässä oleva kyltti ilmoittaa ilman olevan 21 astetta ja veden lämpötilan 17. Helsinkiläiset Pete Mäkelä ja Kirsi Ringbom-Mäkelä ovat juuri saapuneet saareen 3-vuotiaan Miron ja 4-vuotiaan Lukan kanssa. Perhe on Uunisaaressa ensimmäistä kertaa.

– Muut saaret ovat tuttuja, mutta Uunisaaressa emme ole aikaisemmin käyneet, Pete Mäkelä kertoo.

– Heti tuli positiivinen vaikutelma, Kirsi Ringbom-Mäkelä sanoo.

Vain Miro uskaltautuu uimaan. Muun perhe kahlailee. Nälkäinen lokki huomaa perheen eväät. Viinirypäle nokassaan se kipittää laiskasti karkuun.

Pieni sympaattinen kanava jakaa Uunisaaren pohjoiseen ja eteläiseen osaan. Kanava on hiekkapohjainen ja vettä on matalimmillaan vain muutama kymmenen senttimetriä. Kanavan yli pääsee puista siltaa pitkin. Eteläisestä Uunisaaresta näkyy aikaisemmin puolustusvoimien käytössä ollut Harakka. Saarien välisessä salmessa on perimätiedon mukaan vaarallisia virtauksia.

Uunisaaresta pääsee hieman huonokuntoista aallonmurtajaa pitkin Liuskasaareen, jossa toimii pursiseura. Siellä on myös vierasvenesatama.

Lähde: Paunonen, Heikki: Stadin
mestat, osa 2. Edico Oy, 2010.

Venekuljetus säävarauksella 10–18 ja ravintolan tilausten mukaan.
Vene lähtee Kompassitorilta
Kaivopuiston merisatamasta. Liuskasaareen pääsee HSS III -veneellä, joka lähtee Café Carusellin ja Kompassin laiturin puolivälistä. Uunisaareen menee ponttonisilta 15.11.–15.04.
Saareen ei saa tuoda koiria.
Tiedustelut puh. 09 636 870.

Lisää juttuja aiheesta: