Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Kolehdin voi pian maksaa kortilla
Tehdyt toimenpiteet

Kolehdin voi pian maksaa kortilla

Kolehdin keruuta korttimaksulla kokeillaan joulukuussa Lauttasaaren kirkossa.

Kortilla vai käteisellä? Lähetyskirkon varainhankinnan koordinaattori Raija Kotaviita esittelee uutta ja vanhaa kolehdinkeruuvälineistöä. Seurakunnat keräsivät viime vuonna jumalanpalveluksissa kolehtia noin 9 miljoonaa euroa.

Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Esko Jämsä

Lauttasaaren kirkossa voi joulukuussa osallistua kolehtiin käteisen lisäksi maksukortilla, kun Suomen Lähetysseura kerää kirkossa Kauneimpien joululaulujen sekä adventtimessun yhteydessä kolehdin iZettle-maksupäätesovelluksella.

Lähetysseuran viestintäjohtaja Iiris Kivimäki ja Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki kertovat, että uudistuksen tavoitteena on mahdollistaa osallistuminen myös heille, joilla ei ole käteistä mukanaan.

– Nykyään ihmiset pitävät mukanaan hyvin vähän käteistä rahaa. Kolehtiraha on saattanut jäädä kotiin tai 50 euron seteli on niin suuri, ettei sitä halua laittaa kokonaan kolehtiin. Tai niin pieni, että antaisi hyvään tarkoitukseen enemmänkin, Kivimäki sanoo.

– Kortilla maksaminen on Suomessa yleistynyt aika tavalla. On hyvä, että kirkko on mukana muutoksessa, Rintamäki sanoo.

Maksupäätteet eivät ainakaan toistaiseksi syrjäytä perinteisiä kolehtihaaveja vaan tulevat niiden rinnalle. Sitä, miten korttimaksu käytännössä toteutetaan, ei ole vielä päätetty.

– Tuskin pankkikorttimasiina penkeissä kiertää ainakaan vielä. Ehkä joskus tulevaisuudessa sekin on mahdollista, Juha Rintamäki sanoo.

Iiris Kivimäen mielestä on tärkeää pohtia, miten kolehtiin osallistuminen kortilla voidaan toteuttaa niin, ettei kirkossa käymiseen tule rahastuksen tuntua. Hän ehdottaa, että maksupäätteet voisivat olla eteisessä ja niitä voisi käyttää messun jälkeen.

Jos kolehdinkeruu maksupäätteillä sujuu hyvin ja palaute on myönteistä, voi maksupäätteistä tulla Lauttasaaren kirkossa säännöllinen näky.

– Nyt kokeillaan ja kerätään palautetta seurakuntalaisilta ja jatkossa toimitaan palautteen mukaan. Eihän tämä tietenkään onnistu, jos ihmiset eivät halua tällä tavalla kolehtiin osallistua, Rintamäki sanoo.

Lähetysseura on neuvotellut maksupäätteiden tuomisesta kirkkoon myös muiden seurakuntien kanssa. Kirkkoherrat keskustelevat asiasta syksyn kuluessa.

Valinnanvapaus on Juha Rintamäen mielestä kortilla kerättävän kolehdin parhaita puolia. Korttimaksun ansiosta jokainen seurakuntalainen voi päättää kolehtia kerättäessä, minkä verran haluaa lahjoittaa.

– Harvoin ihmiset etukäteen tietävät, mihin sinä päivänä kerättävä kolehti menee. Tässä on mahdollisuus siihen, että jos kolehtikohde on aidosti sellainen, että sitä haluaa tukea, niin summan voi päättää siinä hetkessä.

Korttimaksu mahdollistaa myös vaihtoehtoiset kolehtikohteet. Lähetysseura kerää tänä vuonna Kauneimpien joululaulujen yhteydessä rahaa äitien ja lasten parissa tehtävään työhön. Maksupäätteen valikkoon on otettu tähän teemaan liittyviä kohteita, joista jokainen lahjoittaja voi itse valita mieleisensä.

– Se on tätä päivää, ettei keräyskohdetta anneta ylhäältä vaan kerrotaan vaihtoehdoista. Ihminen saa itse päättää, mikä hänelle on tärkeää ja mitä hän haluaa tukea, Rintamäki sanoo.

Kirkkohallituksen asettamina kolehtipyhinä valinnan mahdollisuutta ei seurakuntalaisille voida tarjota, sillä kolehtien kohde on määrätty ennalta. Tällaisia kirkkohallituksen määräämiä kolehteja on kaikista kolehtipyhistä noin puolet. Rintamäki toivoo, että seurakunnilla ja seurakuntalaisilla olisi niissäkin jatkossa enemmän valinnanvapautta.

– Tänä päivänä haluamme olla omilla valinnoillamme tukemassa sitä, mikä meille on tärkeää. Toivon toki, että tähän suuntaan mennään myös kolehtipyhissä.

Lisää juttuja aiheesta: