Tehdyt toimenpiteet

Köyhät

”Köyhät teillä on aina keskuudessanne”, tokaisi jo Jeesus aikanaan. Valitettavan todeksi tämä on osoittautunut.

Ei ole ollut eikä tullut yhteiskuntaa ja maailmaa, jossa ei olisi köyhyyttä. Sitä ei onnistunut poistamaan kommunismi eikä ole onnistunut pohjoismainen hyvinvointivaltiokaan. Meilläkin leipäjonot kasvavat yhä. Samaan aikaan silmiimme tulvii tietoa äärimmäisestä köyhyydestä maailmalta.
Ensimmäinen kysymys on, hyväksymmekö köyhyyden omassa maassamme ja äärimmäisen köyhyyden maailmalla. Vastaus ei voi olla muu kuin ettemme hyväksy ja haluamme kamppailla sen poistamiseksi.
 
Seuraava kysymys onkin sitten jo visaisempi: Miten temppu tehdään? Miten köyhyys poistetaan? Sitä kysytään yksityiseltä ihmiseltä, sitä kysytään kirkolta, sitä kysytään vallanpitäjiltä.
Yksityisen ihmisen on periaatteessa helppo vastustaa köyhyyttä, mutta käytäntö sitäkin hankalampaa. Monet toki antavat omastaan. Jotkut ovat sitoutuneet lahjoittamaan kuukausittain tietyn summan jonkin järjestön toimintaan, toiset tiputtavat rahojaan keräyslippaisiin ja kolehteihin. Myös hienot ideat esimerkiksi toisenlaisista lahjoista ovat tulleet suosituiksi.
Kaikki nämä ovat hyviä tapoja, mutta yksilö tuntee silti helposti voimattomuutta suurten ongelmien edessä. Siksi yksilölle tärkeä tapa toimia on myös vaikuttaminen yhteiskunnan päättäjiin ja päätöksiin.
 
Kirkko on aina ollut köyhyyden asiantuntija ja on sitä yhä. Köyhyys tulee iholle diakoniatyöntekijän vastaanotolla, työttömien aamupuurolla, asunnottomien yössä ja leipäjonossa. Lähetystyö ja Kirkon Ulkomaanapu työskentelevät siellä, missä ollaan maailman köyhistä köyhimpien keskellä. Helsinkiläisten kirkollisverovaroista käytetään tänäkin vuonna kolme prosenttia eli liki kolme miljoonaa euroa näiden kaukaisten lähimmäisten auttamiseen.
Vaalien alla kysytään erityisesti mahdollisilta tulevilta vallanpitäjiltä, miten he suhtautuvat köyhyyteen ja sen poistamiseen omasta maasta ja maailmalta. Äänestäjän on syytä erityisesti tarkkailla sitä, vastaavatko puolueiden ja ehdokkaiden arvot hänen omia arvojaan. Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, uskooko itse niihin keinoihin, joita puolueet tarjoavat köyhyyden poistamiseen omasta maasta ja maailmalta.
 

Seppo Simola
päätoimittaja

Lisää juttuja aiheesta: