Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Ruokaa metsästä
Tehdyt toimenpiteet

Ruokaa metsästä

Kirsti Eskelinen tuntee sieniä ja on innostunut ruuanlaitosta. Mitä muuta voisikaan odottaa sienien ystävältä kuin omannäköistä ja -makuista sienikirjaa?

Sienestäjän suosikit -kirja on tarkoitettu varsinaisille sieni-ihmisille, vaikka Eskelinen lohduttaakin tumpelompaa: sienet voi ohjeissa vaihtaa toisiksi ja maistella, mikä omassa suussa parhaalta tuntuu. Sekoittaa ei ilmeisesti kannata, sillä ”oikea sienestäjä valmistaa ja nauttii useimmat sienilajit erikseen”.

Sienestäjän suosikit on yhdistelmä keitto- ja sienikirjaa. Kirjan alussa käydään läpi parhaita ruokasieniä, 37 kappaletta, sekä niiden tuntomerkit ja todennäköiset löytöpaikat.

Eskelinen puhuu lämpimästi sienten puolesta. Ne ovat värikkäitä, muodokkaita ja niillä on hurmaavia koristuksia. Niiden tuoksu vie Eskelisen mennessään ja hän luonnehtii sienten tuoksuja kuin konsanaan viinintuntija: mausteinen, kukkainen, hunajainen, karkkinen, hapan, makea ja kirpeä.

Hänestä sienien makua ei pidä peittää voimakkailla mausteilla. Useimmille lajeille riittää suola ja hippunen mustapippuria. Yrteistä Eskelinen suosittelee sienille tilliä ja persiljaa sekä joillekin lajeille basilikaa.

Kirjan ohjeet ovat valmistustavoiltaan mukavan yksinkertaisia. Erityisen kiinnostava tieto oli, että lampaankäävän voi pakastaa teholeikkurissa jauhettuna raakasilppuna. Sieni säilyy sitkistymättä ja on valmis suoraan pakkasesta sosekeittoihin, murekkeisiin ja paistoksiin. Jäinen silppupaketti vain pannaan pannuun ja odotetaan nesteen haihtumista ennen jatkovalmistusta.

Kirsti Eskelinen on osallistunut myös ruokakilpailuihin. Eksoottinen mustasienirisotto pääsi vuonna 2010 valtakunnallisessa sieniruokaohjekilpailussa pääruokasarjan kakkoseksi ja sikurirouskulevite on palkittu ET -lehden sieniruokakilpailussa. Molempien ohje löytyy kirjasta.

Marja Kuparinen

Kirsti Eskelinen: Sienestäjän suosikit. Parhaat ruokasienet ja reseptit. Gummerus 2010. 160 s., 31.90 e.
Lisää juttuja aiheesta: