Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Tiukka linjaus
Tehdyt toimenpiteet

Tiukka linjaus

Helsingin yhteinen kirkkoneuvosto teki tiukan linjauksen viime viikolla. Sen mielestä jatkossa verovaroja lähetystyöhön kanavoidaan vain sellaisten järjestöjen kautta, jotka suhtautuvat ongelmitta kirkon päätöksiin, aivan erityisesti niihin, mitkä koskevat naispappeutta ja seksuaalivähemmistöjä. Taustalla on myös ajatus, että lähetysjärjestöjä on liikaa.

Toki yhteinen kirkkoneuvosto on asiassa vain valmisteluelin. Varsinaisen päätöksen asiassa tekee seurakuntayhtymän korkein päättävä elin, viime syksynä seurakuntavaaleissa valittu yhteinen kirkkovaltuusto. Valtuuston viime keväänä aiheen ympärillä käymä kuuma keskustelu kyllä antaa viitteitä siitä, että päätös todennäköisesti on kirkkoneuvoston linjauksen mukainen. Marraskuussa se nähdään.

Tiukan linjauksen taustoja voidaan etsiä vuoden takaa. Silloista legendaarista homoiltaa seurasi kirkosta eroamisen aalto. Pian olivat vastassa seurakuntavaalit, joissa kansa lähti huomattavasti entistä runsaslukuisemmin uurnille. Seurakuntien päättäviin elimiin valittiin paljon uutta väkeä. Sekä suurella määrällä äänestäjiä että valituksi tulleita oli mielessään kirkon suunnan muuttaminen.

Kun vielä viime keväänä jotkut lähetysjärjestötkin olivat mukana kampanjassa, jonka koettiin syrjivän homoseksuaaleja, läikkyi monen malja yli äyräiden. Alettiin kysellä, onko oikein käyttää kirkon varoja sellaiseen toimintaan, jonka taustalla on ihmisten tasa-arvoa polkevia ajatuksia. Nyt ollaan tilanteessa, jossa suuri osa, ehkä enemmistö, helsinkiläisistä kirkon päättäjistä haluaa muuttaa kirkon vanhoja tapoja.

Yksi kirkon perustehtävä on viedä sanomaa Jumalan armosta ja rakkaudesta ihmisille kaikkialle maailmaan. Toinen on heikossa asemassa olevien lähimmäisten auttaminen lähellä ja kaukana. Näitä perustehtäviä ei ole Helsingissäkään asetettu missään vaiheessa kyseenalaiseksi. Niihin käytetään jatkossakin runsaasti voimavaroja.

Yhteisen kirkkoneuvoston tiukka linjaus merkitsee vain sitä, että lähetystyöhön käytettäviä varoja kanavoidaan uudella tavalla. Vastaisuudessa tuetaan vain järjestöjä, jotka sitoutuvat ongelmitta kirkon päätöksiin eivätkä minkään asian takia aseta kyseenalaiseksi ihmisten tasa-arvoa.  

Seppo Simola
Päätoimittaja

Lisää juttuja aiheesta: