Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Kolumni: Vaalit, häh?
Tehdyt toimenpiteet

Kolumni: Vaalit, häh?

Ulla Lötjönen

Jos aikoo päästä vaaleissa läpi, kannattaa kiireen vilkkaa asettua ehdokkaaksi.

Ulla Lötjönen

– Ai missä vaaleissa?

– Seurakuntavaaleissa, jotka pidetään marraskuussa täällä Helsingissä ja kaikkialla muuallakin. Valtakunnalliset vaalit, näet.

– Ikinä kuullutkaan.

– Ei se mitään. Nyt kuulet. Seurakuntavaalit pidetään kerran neljässä vuodessa, ihan samoin kuin kuntavaalit tai eduskuntavaalitkin. Kunnanvaltuutetut päättävät kuntien asioista, ja nämä seurakuntien luottamushenkilöt päättävät seurakuntien asioista.

– Vai semmoista. Keitä ne ehdokkaat ovat, mitä sakkia?

– Vaikuttaa olevan monen sorttista populaa, tai niin on ollut tähän mennessä: eri puolueiden ihmisiä esimerkiksi ja moneen lähtöön sellaisia ihmisiä, jotka jotenkin toimivat seurakunnassa. Staroja ja julkkiksia ei ehdokkaina yleensä paljoa näy, vaan enimmäkseen ihan rivikansalaisia.

– Ai jaa, tuo kuulostaa ihan HOK-Elannon vaaleilta. Ei paljon kiinnostaa nekään. 

– Se ero tässä nyt kuitenkin on, että kirkon vaalit vaikuttavat eduskuntavaalien tavoin, kirkon huippupäättäjien valintaan asti.

– Miten ihmeessä?

– Siten, että marraskuussa valittavat seurakuntien luottamushenkilöt valitsevat myös ne, jotka edustavat sinua ja minua kirkon ylimmässä päätöksentekopaikassa eli kirkolliskokouksessa.

– Siis tarkoitatko, että kirkolla on käytössä sama meininki kuin oli aikoinaan presidentin valinnassa: tasavallan presidenttiä ei voinut äänestää suoraan, vaan kansa äänesti valitsijamiehet, jotka valitsivat presidentin. Näinkö? Miksi ihmeessä?

– Näin juuri tapahtuu. Niin, miksi? Tosi hyvä kysymys.

– Onpa kummallista. Mitäs pitäisi tehdä, että tuo muuttuisi?

– Jos vaikka rupeaisit seurakuntavaaliehdokkaaksi. Voit päästä läpikin, sillä äänestysprosentti on alhainen. Se oli viime vaaleissa Helsingissä 8,2.

– Että mitä? Noin alhainen äänestysprosentti! Voiko puhua demokratiasta, jos ihmiset eivät äänestä? Miksi ne eivät äänestä?

– Siinäpä se. En osaa sanoa. Tiedätkö sinä?

Kirjoittaja on toimittaja.

Lisää juttuja aiheesta: , , , ,