Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Vanhuksen yksinäisyyttä voidaan lievittää
Tehdyt toimenpiteet

Vanhuksen yksinäisyyttä voidaan lievittää

Vanhusten yksinäisyyttä helpotetaan Tuomikirkkoseurakunnassa kotikäynneillä ja yhteisillä toimintapiireillä.

Tehdään yhdessä. Aila Salmi (vas.), Lea Hietaranta ja Aino Juhola pitävät tärkeänä, että vanhusten yksinäisyyttä lievennetään. He käyvät torstaisin Annankulman Äiti Teresa -peittopiirissä. Pelkästään Tuomiokirkkoseurakunnan alueella asuu noin 3 000 yli 65-vuotiasta yksin omassa taloudessaan. Osa heistä tuntee itsensä yksinäiseksi. Kuva: Jani Laukkanen

Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan kohta neljä vuotta kestänyt Diva- eli diakonisen vanhustyön projekti on etsinyt toimintamalleja yksinäisten vanhusten auttamiseksi. Diakoniatyöntekijä Helena Viitanen pyrkii siirtämään projektin parhaimmat työskentelytavat seurakunnan varsinaiseen työhön.

Diakonisen vanhustyön tarve lisääntyy koko ajan vanhusten määrän kasvaessa. Nyt Tuomiokirkkoseurakunnan alueella on yksinasuvia yli 65-vuotiaita reilut 3 000. Esiin on noussut vanhusten yksinäisyys, syrjäytyminen ja turvaverkkojen puuttuminen.

– Monilla on osattomuuden tunne, että he eivät kuulu mihinkään, Viitanen kertoo.

Samoin on noussut näkyviin erityisesti omaishoitajien väsymys.

– Olemme järjestäneet kirkkopyhiä ja retkiä Tuomiorovastikunnan vanhustyön diakoniatyöntekijöiden ja Töölössä sijaitsevan omaishoitajien toimintakeskuksen kanssa, Viitanen kertoo.

Omaishoitajien virkistyminen ja toisten kanssa keskustelu on tärkeää.

– Leskeksi jääneisiin omaishoitajiin pitäisi seurakunnissa kiinnittää enemmän huomiota. Joidenkin leskien on täytynyt rakentaa sosiaaliset verkkonsa uudestaan, Viitanen kertoo.

– Hautajaisten jälkeen seurakunnan työntekijä voisi kysyä, että voisiko hän tulla myöhemmin käymään, Viitanen pohtii.

 

Vanhusten auttamisessa kotikäynnit ovat olleet tärkeitä. Vanhusten luona ovat käyneet sekä Viitanen että vapaaehtoiset.

– Aluksi olen tutustunut vanhukseen. Tämän jälkeen olen ottanut mukaani vapaaehtoisen, joka on jatkanut kotikäyntejä, Viitanen kertoo.

Helena Viitanen on haastatellut kaikki vapaaehtoiset. Heiltä edellytetään myös valmistavan kurssin käymistä. Vapaaehtoisille on järjestetty myös työnohjausiltoja ja henkilökohtaista ohjausta.

Jokainen vapaaehtoinen on allekirjoittanut vaitiolositoumuksen.

Vapaaehtoiset ovat käyneet vanhuksen kanssa kävelyllä, kaupassa, torilla tai kirkossa. Toiset vanhukset haluavat jutella vapaaehtoisen kanssa kotonaan.

– Olen huomannut, miten kotikäyntien ansiosta vanhusten elämänlaatu paranee ja turvallisuuden tunne lisääntyy, Viitanen kertoo.

Projektin yhteydessä rakennetussa verkostossa ovat mukana muun muassa Helsingin kaupungin kotihoito, sosiaalitoimi, Vanhustyön Keskusliitto ja Ikäinstituutti sekä Tuomiorovastikunnan vanhustyötä tekevät diakoniatyöntekijät.

 

Tuomiokirkkoseurakunnan Annankulman käsityöpiiri on yksi verkoston ilmentymä.  Annankulmaan on kokoontunut Äiti Teresa -peittoja tekevä ryhmä sekä Kampin Martat. Moni neuloo tilkkua, joka yhdistetään toisten tilkkujen kanssa peitoksi. Valmiit peitot lähetetään Intiaan. Ryhmässä on myös yksinäisiä vanhuksia, jotka ovat löytäneet seuraa toisistaan.

– Tällainen piiri on todella ihana. Tänne voi tulla tekemään käsitöitä yhdessä muiden kanssa, kertoo Taimi Räisänen.

Tilkkujen neulojat kokevat tekevänsä jotain merkityksellistä. Peittopiirin päätteeksi Viitanen lukee Äiti Teresan sisarten lähettämä kirjeen Intiasta, jossa kiitetään sinne aiemmin lähetetyistä peitoista.

Martat ovat olleet muutenkin diakonisen vanhustyön projektissa.

– Olimme mukana tekemässä yksinäisille vanhuksille tarkoitettuja joulupaketteja. Niihin oli lahjoitusvaroin hankittu vanhusten toiveiden mukaan vaatteita, sukkia ja ruokatarvikkeita. Seurakunta lahjoitti mukaan myös Päivän tunnussana -kirjat, kertoo Aila Salmi Kampin Martoista. Viitanen ja kotihoidon työntekijät jakoivat joulutervehdykset vanhuksille koteihin.

Laura Koskelainen

Lisää juttuja aiheesta: