Sijainti: Etusivu / Kirkko ja kaupunki / Kirkko ja Kaupunki: Arkisto / Yhtymä hoitaa huonosti sankarihautoja
Tehdyt toimenpiteet

Yhtymä hoitaa huonosti sankarihautoja

Itsenäisyyspäivä lähestyy. Eri seurakunnat huomioivat sankarihautamme kovin eri tavoin. Kiitollisuudella voin todeta, miten kauniisti Riihimäen seurakunta muistaa sankarivainajia: jokaisella haudalla palavat itsenäisyyspäivänä kynttilät.

Saman huomion olen tehnyt Tuusulan vanhalla hautausmaalla. Jokaisen sankarivainajan haudalla oli kaunis lyhty, jonka sisällä paloi sinivalkoinen kynttilä. Näkymä oli todella kaunis ja kuvasti sitä, että seurakunta arvosti kaatuneiden sotilaiden muistoa.

Helsingin seurakuntayhtymän hoidossa olevilla Haagan ja Hietaniemen sankarihaudoilla näkymä on vuosi vuodelta masentava ja synkkä. Vain muutama omaisen tuoma kynttilä tuikkii siellä täällä pimeällä sankarihaudalla.

Onko niin, että pienet seurakunnat pystyvät kustantamaan itsenäisyyspäivän kynttilät, mutta ei mammuttimainen Helsingin seurakuntayhtymä?

Toivon, että seurakuntayhtymä hoitaisi tänä vuonna kynttilät jokaiselle sankarivainajan haudalle Helsingin alueella.

Rauno Pallonen


Tulet palavat sankarihaudoilla

Edellisen johdosta: Etelä-Haagassa sijaitsevan sankarihautausmaan ylläpito on Helsingin kaupungin vastuulla. Haagan sankarihautausmaan haudoille on jo vuosikymmenten ajan itsenäisyyspäivänä sytytetty kynttilät Haagasta lähtöisin olevan Toivosten suvun toimesta. Näin myös tänä vuonna. Toivosten kynttilänsytytysperinteen aloitti Kannaksella taistellut haagalainen Paavo Toivonen 1960-luvulla ja arvostettava, hieno vapaaehtoistyö on jatkunut suvussa perinteenä sukupolvesta toiseen.

Hietaniemen sankarihaudoilla ovat perinteisesti palaneet itsenäisyyspäivänä roihut jo 20 vuoden ajan. Roihut organisoi Suomen Sotaveteraaniliiton Helsingin sotaveteraanipiiri, ne maksaa Helsingin kaupunki ja niiden levittämisen ja sytyttämisen hoitavat paikalliset partiolippukunnat.

Helsingin seurakuntayhtymä hoitaa ja kustantaa Sankarihautausmaalle ja Veteraanilehtoon 12 havupilaria ja niihin tervapadat. Padat sytytetään itsenäisyyspäivänä aamupäivällä ja uudestaan iltapäivällä, samoihin aikoihin kuin partiolaiset sytyttävät roihut sankarihaudoille.

Tervetuloa itsenäisyyspäivänä, illan hämärtyessä tulet palavat!

Risto Lehto
hautaustoimen päällikkö
Helsingin seurakuntayhtymä

Ari Pipatti
Ylipuutarhuri
Hietaniemen hautausmaa

 

Lisää juttuja aiheesta: